Mese habbal

Mottó: három gyerek, tizenhét év, ezerhétszáz poszt // Emlékkönyvnek szánom ezt a gyűjteményt a gyerekeimnek és magamnak is, hogy ne felejtsünk el semmit, ami egykor fontos volt. Fotók, videók, érzések, emlékek, nyers adatok, nyaralások, szülinapi ajándékok, karácsonyok, bizonyítványok, és minden egyéb, ami végig kíséri az életünket. Másnak nem szórakoztató, de nekünk az. (Eredeti mottó - 2007) egy tejszagú gyermek és egy vér/verejtékszagú bodyguard naplója.

szerda, április 06, 2016

A láthatatlan munka világnapja

Tegnap volt a láthatatlan munka világnapja. Hódos Hajni írása engem is megihletett. Nem is amiatt, ahogyan ő közelíti meg a témát, én inkább a házimunka kézzelfogható eredményének hiányában látom a nagy különbséget. Persze azt leszámítva, hogy ezért nem jár fizetés.

Bármilyen klasszikus foglalkozásnak van konkrét eredménye: ha építész vagy, felépül a ház, ha műsorvezető vagy, lemegy adásba a műsorod, ha projektet viszel, egyszer átadod és kiszámlázod, a rendezvények lebonyolításra kerülnek, az újságokat kinyomtatják, a kenyereket megsütik és eladják.

A házimunka meg olyan, hogy amit kitakarítasz, az holnap már megint koszos. Amit elmosogatsz, az hamar visszakerül a mosogatóba. A tiszta ruha a újra szennyesben végzi. Amit órákig főztél, azt fél óra alatt megeszik. Sosincs vége. Nem tudsz hátradőlni, hogy na, ezzel végeztünk. A füvet is hiába nyírod, azonnal elkezd visszanőni.

(
- És, első gyerek?
- Nem, utolsó!
)

Rosszabb napokon a kilátástalanság kerít hatalmába engem is. Végignézek a lakáson és az jár a fejemben, hogy mi a fenének porszívózzak, ha 2 nap múlva pont ugyanígy fog kinézni a padló? Majd porszívózok 2 nap múlva. De tényleg mi a fenének? Különösen kutyaszőrhullás idején szoktam hiábavalónak érezni a takarítási feladatot.

Most mit tegyek? Várjam, amíg minden gyerek elköltözik itthonról? Ez legyen az életcélom?

(
- És, várod már, hogy megtanuljon járni?
- Nem, azt várom, hogy mikor költözik el otthonról!
)

Persze vannak a gyereknevelésben mérföldkövek. Például amikor minden gyereked szobatiszta lesz. Az egy komoly lépés az általános jó közérzet felé. Elég rég volt olyan vasárnapi ebédünk, aminek a közepén nem kellett felszaladnom kakis pelenkát cserélni. Azzal az a baj, hogy hiába mosok kezet, utána érzem a kezemen a szagot minden alkalommal amikor a számhoz emelem a kanalat.

Vagy amikor lehet már úgy hétvégi programot tervezni, hogy nem az az origója mindennek, hogy ebéd után alváslehetőséget kell biztosítani a legkisebbnek. Egész napos program! Meg amikor a gyereked először elmegy valahová egyedül. Boltba bevsárolni, vagy később hétvégére barátokkal, sporttársakkal, és azt érzed, hogy megáll már a lábán  nélküled is. Nem aggódsz, nem félted.

(
- Azért vicces, hogy amikor a gyereked kicsi, alig várod, hogy megtanuljon járni, meg beszélni, aztán mikor megtanul, akkor meg azt hajtogatod neki, hogy maradj már végre csendben és ülj le a seggedre nyugodtan..
)

De az legalább vígasztal valamennyire, hogy a szolgálati időbe beleszámít a gyerekkel otthon töltött idő is. Ha még erre jönne rá a 40 év, tuti hogy nem érném meg a nyugdíjas kort.