Mese habbal

Mottó: három gyerek, tizenhét év, ezerhétszáz poszt // Emlékkönyvnek szánom ezt a gyűjteményt a gyerekeimnek és magamnak is, hogy ne felejtsünk el semmit, ami egykor fontos volt. Fotók, videók, érzések, emlékek, nyers adatok, nyaralások, szülinapi ajándékok, karácsonyok, bizonyítványok, és minden egyéb, ami végig kíséri az életünket. Másnak nem szórakoztató, de nekünk az. (Eredeti mottó - 2007) egy tejszagú gyermek és egy vér/verejtékszagú bodyguard naplója.

péntek, november 23, 2007

Minden nap más


Minden napunk egyforma és mégis más.

A játékokat már rutinosan megfogja a kezével, zörgeti, rázza őket sokáig, nem ejti el. Pár napja próbál a tenyerembe tapsolni, néha sikerül is neki. A fejét sokáig tudja már tartani, a nyakizma is megerősödött. A nyelvével szórakozik, megtanulta kinyújtani és nagyon tetszik neki. Megtalálta a bal kezét is, nézegeti már mindkettőt, ökölbe szorított kézzel és nyitott tenyérrel is. De még mindig az én kezem a sláger, azt szereti legjobban nézegetni, bekapni és magához szorítani is. És egyre több nyálat ereget a szájából. Meg minden vackot a szájába akar préselni. Nagyon szomorú szokott lenni, ha egy nagyobb tárgy, vagy testrész (a saját ökle például) nem fér be oda. Én meg csak röhögök rajta. Nem szép dolog tőlem.

A jövőjét illetően sok még a nyitott kérdés, eddig azt hittem, űrhajós lesz, vagy állatkertigazgató, de a mai sétán, amikor megálltunk az egyetem kapujában és sóvárgó szemmel nézte az épületet, beugrott, hogy talán kertész lesz ő is. Meglátjuk. Mindenesetre megörökítettem ezt a jelentőségteljes pillanatot, amint a babakocsi megáll az egyetem előtt. A kép címe: Zénó egyetemre megy.

Az űrhajós téma azért nyilvánvaló, mert ha ráhúzom az esővédőt a babakocsira, tisztára úgy néz ki, mintha szkafander lenne a gyereken. Mintha csak kiképzésre indulna. Erre rájön az, hogy Apa is repteti a levegőben nap, mint nap, így van alkalma szokni a centrifugális erőhatást és a gyorsulást is.

Az állatkertigazgató, mint foglalkozás pedig azért adja magát, mert minden ruháján valami állat van. Nem értem, virágokat miért nem rajzolnak sose a gyerekruhákra (milyen jól mutatna egy jegenyefa, erdei fenyő, rózsabokor, levendula, vagy orgona egy rugdalózón), de tulajdonképpen az állatfajokat is komoly szelekció éri: maci, zebra, kutya, oroszlán meg pingvin gyakran díszeleg a gyerekruhákon, de mondjuk macska sosem, ahogy denevér, pók, kígyó, menyét, vagy hörcsög soha. Ki érti? Szóval én most állatkertigazgatóra tippelek, mert akinek ennyi állata van, az csakis állatkertigazgató lehet, semmi más. Egyelőre a plüss állatok érdeklik, főleg a csörgőkígyó, aminek tényleg csörög a vége, élő állatokkal nem tárgyal, legalábbis az irodai, Skoda nevű fekete spániellel nem vette fel a kapcsolatot. Talán ha világítana, színes lenne, vagy zörögne, nagyobb sikert aratna a fiamnál.

Szóval minden napunk egyforma, Eszünk, játszunk, sétálni megyünk, alszunk, és kezdődik elölről minden. Viszont minden nap mutat valami trükköt,minden nap növekszik a súlya, kinő egy-két ruhát, és igyekszik változatosan szervezni az éjszakákat: mikor ébred fel, hány órát alszik egyhuzamban, mennyit eszik, és hányszor kell felkelni hozzá.

A hosszabb kiruccanásokat jól viseli, ma voltunk az irodában Apánál, előtte meg egy nagyot sétáltunk a Feneketlen tónál meg az egyetemi arborétumban. Visszafelé Tesco kör is volt, alig méltatlankodott, nagyon jól viselkedett.