Mese habbal

Mottó: három gyerek, tizenhét év, ezerhétszáz poszt // Emlékkönyvnek szánom ezt a gyűjteményt a gyerekeimnek és magamnak is, hogy ne felejtsünk el semmit, ami egykor fontos volt. Fotók, videók, érzések, emlékek, nyers adatok, nyaralások, szülinapi ajándékok, karácsonyok, bizonyítványok, és minden egyéb, ami végig kíséri az életünket. Másnak nem szórakoztató, de nekünk az. (Eredeti mottó - 2007) egy tejszagú gyermek és egy vér/verejtékszagú bodyguard naplója.

csütörtök, november 15, 2007

Napirend és hadiállapot


Ezt a képet azért tettem ide, hogy legalább itt néha lássam aludni ezt a gyereket. A szuperhős leszokott az alvásról.
A napirendünk egész jól kialakult már, 19-kor van fürdés, most már nagyon szereti a vizet, nem ordít, élményszámba megy. Aztán eszik 1-kor, 5-kor, 8-kor, 11-kor, 14-kor, 16-kor és megint jön a fürdés és az utolsó kaja 19-kor.
Az éjszakai periódus 16 órától 6ig tart, a kettő között igyekszik ébren lenni. Vicces, ahogyan reggel 5kor eszik, alszik, aztán egy óra múlva ordít, hogy unatkozik. Ha nem akarok hajnalban, álmosan, pizsamában, a kihűlt lakásban az ágya mellett rostokolni és szórakoztatni, (és általában ezt nem akarom), akkor átviszem hozzánk, és felkapcsolunk neki egy kis lámpát. A lámpafény bámulásával nyerünk úgy egy órát, közben ki-ki felébred, az megsimogatja, beszél hozzá, visszatolja a cumit a szájába és alszik tovább. 7 körül már aktívan kell szórakoztatni, nem tűri, hogy aludjunk mellette. Hétvégén, vagy ha nem rohan senki sehová, akár 9-10 óráig is ágyban lehet lenni vele, ami nagyon pihentető tud lenni.
Napközben az etetések között erőszakkal tudom csak rávenni az alvásra (leteszem, betakarom és addig sustorgok a fülébe, amíg becsukja a szemét, de addig persze ordít), de alig fél óra alvás után felébred. Hurrá. Ebéd után sétálni megyünk, azt nagyon szereti. Régebben elaludt a friss levegőn, mire kiértünk a sarokra, de most nem hajlandó becsukni a szemét egy pillanatra sem, csak nézelődik. Hasrafordítani se lehet, mert akkor nem lát semmit és azt nagyon zokon veszi.
Aztán ahogy lemegy a nap, 16 óra körül, elálmosodik, és jön a hosszú alvás, 19 körül fel kell ébresztenünk, és irány a víz. Ha nem ébresztjük fel, 5-6 órát alszik ilyenkor. Éjjel általában nincs lármázás, nagyon rendes gyerek.
Nappal meg nézegeti a kezét, meg a játékokat, nyúl a tárgyak után, imádja a színes műanyag vackokat, ha föléhajolok, meg akarja érinteni az arcomat, addig kalimpál a levegőben, amíg hozzám ér és mosolyog. Az öltözés-vetkőzés unalmas dolog, azt nem szereti, meg macerás is. Beszélgetni is tud már, hangokat mond, gügyög, néha egész hangosan. Chopint szereti, Bachot nem. A rockzenével kapcsolatban eltérő véleményen vagyunk az apjával, szerintem nem szereti, Apa szerint igen. Mit mondjak..
Szóval napközben megy a mókázás, huncutkodunk, beszélgetünk, nevetgélünk, énekelünk, zenét hallgatunk, sétálunk, pihenünk és ha kell, menekülünk a védőnő elől.
Kövérnek nem mondanám, ha jó húsban van a fiú, és amióta nem a világoskék cuccait adom rá, hanem a menő sötétbarnákat, egész divatosnak érezzük magunkat, még a fotók is jobban sikerülnek, állítom.
Most, hogy megy a játékok megfogása egy kézzel és hadonászás a műanyag kacsával, itt az ideje, hogy nehezebb dolgokkal is megbírkózzunk. Majd jelentkezem, ha megy a deriválás, integrálás, vízvezetékszerelés és egyebek.