Mese habbal

Mottó: három gyerek, tizenhét év, ezerhétszáz poszt // Emlékkönyvnek szánom ezt a gyűjteményt a gyerekeimnek és magamnak is, hogy ne felejtsünk el semmit, ami egykor fontos volt. Fotók, videók, érzések, emlékek, nyers adatok, nyaralások, szülinapi ajándékok, karácsonyok, bizonyítványok, és minden egyéb, ami végig kíséri az életünket. Másnak nem szórakoztató, de nekünk az. (Eredeti mottó - 2007) egy tejszagú gyermek és egy vér/verejtékszagú bodyguard naplója.

csütörtök, június 26, 2008

Amikor Zénó alszik

Zénó napirendje már kialakult korábban, és kifejezetten stabil, az enyém viszont most borult fel. Van pár dolog, amit képtelenség elintézni/elvégezni, amíg Z ébren van. Röviden vázolom, hogy melyek ezek.

Zénó mellett nem lehet bekapcsolni a számítógépet. Eddig hagyott nekem annyi időt, amíg 1-2 levelet elolvasok és megválaszolok, és csak azután rohant meg a hiszijével, hogy vegyem az ölembe, hogy összenyálazhassa a billentyűzetet, most már viszont azonnal idemászik és hozzányúlni sem tudok a géphez, mert Z jön, lát és győz. Csapkodja a billentyűt, csorgatja rá a nyálát, ráhasal és bekapja a laptop sarkát, a kedvence pedig az a nagy kék világító izé, amit ha megnyom, kikapcsolja a szerkezetet. Imádom. Könnyen jön az ötlet: majd akkor ülök a gép elé, amikor Z alszik. Oké.

Porszívózni sem tudok, mert Z be van rezelve a zajtól. A régi porszívót bírta, még el is aludt mellette, az újnak viszont lényegesen nagyobb a teljesítménye, és ezzel együtt a hangja is erősebb. Amíg Z ébren van, nem paráztatom a ricsajjal, amíg alszik, addig meg nincs szivem felriasztani.

A felmosás is gondot okoz: nem tudom elmagyarázni a gyereknek, hogy 'ott most mostam fel, ne mássz el oda'. Micsoda remek ötlet: majd akkor mosok fel, ha Z alszik. De ha előtte nem tudok felporszívózni, akkor minek is? Nem tudom.

Főzni is együtt szoktunk. Azzal meg csak az a gond, hogy ha lábujjhegyre áll (mert ilyet is tud már), akkor pont eléri a gáztűzhelyen a gombokat és eszeveszettül csavargatja őket, miközben én főzök. Főznék. Köszi. Nem baj, majd főzök, ha Z lefeküdt.

A sütővel is van gond: ha bekapcsolom, forró lesz az ajtaja. Z meg ott ácsorog és tapicskolja. Semmi gond, majd akkor sütök, ha Z alszik.

Tévénézésről álmodni sem merek, akármi megy a tévében, (film, rajzfilm, PS2), Z odamegy és tapicskolja a szereplők arcát, vagy a mutatóujjával követi a feliratokat a képernyőn. Ez sem jelenthet gondot. Majd tévézünk, ha Z lefeküdt, ha a tesó akar játszani, akkor meg megbilincseljük vagy gúzsbakötjük a kicsit. Mi az nekünk.

Végül ott az örök problámám: az alvás. Milyen kézenfekvő megoldás lenne, ha lefekünék, amikor Z alszik napközben.. Aztán Apa hazajön este, mélyen belenéz a nagy, karikás szemembe és megkérdi, mi a francért nem aludtam, amíg Z is aludt.

Azért.