Mese habbal

Mottó: három gyerek, tizenhét év, ezerhétszáz poszt // Emlékkönyvnek szánom ezt a gyűjteményt a gyerekeimnek és magamnak is, hogy ne felejtsünk el semmit, ami egykor fontos volt. Fotók, videók, érzések, emlékek, nyers adatok, nyaralások, szülinapi ajándékok, karácsonyok, bizonyítványok, és minden egyéb, ami végig kíséri az életünket. Másnak nem szórakoztató, de nekünk az. (Eredeti mottó - 2007) egy tejszagú gyermek és egy vér/verejtékszagú bodyguard naplója.

péntek, június 21, 2019

Málta 2019

A szép bizonyítványért, meg az egész évi ügyes munkájukért repülőutat kaptak a fiúk. Régóta mondogatták, hogy ki akarják próbálni a repülést. Máltát választottuk, mert az olyan kicsi sziget, hogy nem kell órákig bolyongani, mire eljutsz a tengerpartig. Az egész sziget kb 10 km hosszú, jól behálózott buszközlekedéssel. Ideális egy hosszú hétvégére a gyerekekkel.

Előre elmagyaráztam a fiúknak a repterek kialakítását, a beszállást megelőző biztonsági intézkedéseket, a beszállás folyamatát, meg egyéb, általános tudnivalókat. Nem kaptunk ablak mellé szóló helyet, de a felszállás és a leszállás nagyon tetszett Karának, a korai kelés ellenére ő nagyon fel volt dobva egész úton, Zénó viszont nem érezte magát komfortosan, viszont nem mert látványosan nyavalyogni, mert elég hülyén nézett volna ki, hogy az öccsének semmi baja, ő meg mondjuk fél a repüléstől. De visszafelé már mellettem akart ülni.
 Így néz ki Málta. Valetta legtöbb utcájának a végén már látható a tenger. A belváros elég kicsi, kusza és koszos. Érzésre mintha olasz kisváros lenne, szűk utcákkal, mediterrán típusú lakóépületekkel, viszont olyan dimbes-dombos minden utca, mint kb San Francisco.

Az autós forgalom borzalmas, és nem csak a jobbkormányos közlekedés miatt: minden kocsi törött, sérült, egy nap után pontosan értettük, hogy miért. Alig férnek el egymástól a kis utcákban. Minden autó koszos, autómosót egyáltalán nem láttunk a szigeten, mint ahogyan autószerelő műhelyt sem, láttunk viszont olyan kocsit, aminek a felét duck tape tartotta a helyén.

A víz láthatóan nagy érték a szigeten, nyilván nem autómosásra használják, ezt valahogy értjük. Viszont hogy a vezetékes víz gyakorlatilag sómentesített tengervíz, arra nem voltunk felkészülve. Próbálkoztunk a palackozott vizekkel is, de azok is rossz ízűek voltak.
 Ezt láttuk a szobánk ablakából. Egy csomó dolog utal arra, hogy egészen 1974-ig angol gyarmat voltak, egy piros, angol leveles láda látható a képen, de voltak tipikus fekete szemetes ládák is, és nyilván, telefonfülke is akad a szigeten, ami tisztára angol kinézetű.
A szemétszállítás is furcsa: nem fér el egy hagyományos kukás autó a belvárosban, ezért simán a szemetes zacskókat teszik ki a házak elé a lakók, azokat kerülgetik a túristák. Szerencsére rengeteg macska él a szigeten, valószínűleg csak emiatt nem terjedtek el a patkányok.
 Ezt pedig a teraszról, oldalra kinézve. Nem kellett messzire menni a strandig, ráadásul nagyon szép, sziklás partjuk van, tiszta vizű a tenger, Zénónak egész nap csak a fenekét lehetett látni, mint búvárkodás közben mindig.
 A főtéren van egy hatalmas szökőkútjuk, ami éjjel elég látványos. A belváros elképesztő hangulatú este. Első este sétáltunk egy nagyot és a fiúk kerestek egy megfelelő éttermet, ahol sea food-ot lehetett kapni.